Ornithogalum Vogelmelk, zuidenwindlelie, Kaapse vogelmelk, soms Ster-van-Bethlehem

  

Algemeen

De Ornithogalum thyrsoides is bekend als fraaie snijbloem. De stervormige witte bloempjes (2cm) met donker hart vormen een tros (15-20 cm) die op het uiteinde van de bloemstengel uitgroeit. De bollen zijn niet winterhard. Bloeien van juli tot september. Ze worden meest in serre geteeld.

De Ornithogalum umbellatum vormt een bloemscherm met witte stervormige bloempjes (1-2 cm) met groene streepjes aan de buitenkant. Deze soort is zeer winterhard en bloeit van april tot mei. Er heerst soms verwarring omdat ze sterk lijkt op Ster van Bethlehem (Campanula). Ze wordt daarom soms ook zo genoemd.Onderhoud

De Ornithogalum gedijt best in goed doorlatende, vruchtbare tuingrond met veel bladgrond, turf en compost. De O. thyrsoides op beschutte en zonnige plaats planten en tijdig rooien. De O. umbellatum is een bolgewasvaste plant. Ze groeit goed in halfschaduw en is goed als verwildering. Plantafstand: 10-15 cm.

Tips

  • O. thyrsoides is een zeer sterke snijbloem die helemaal ontluikt op water.
  • O. thyrsoides is een gewas dat te ijverig bloeit, waardoor hij vlug uitgeput is. Men zal best elk jaar uitkijken naar nieuwe bollen.
  • O. thyrsoides in openlucht na bloei en afsterven van blad rooien (november) en vorstvrij overwinteren. In plaats van openluchtteelt kan de bol in pot (20cm doorsnede) in voedzame potgrond tot bloei komen: inpotten in september, in koele plaats houden en de bloei volgt in april.
  • O. umbellatum-bloemen gaan open vóór de middag, en zijn fraai als ondergroei.
  • O. umbellatum blijft vele jaren ter plaatse.