Afrikaanse Lelie / Liefdesbloem

 

Algemeen

De afrikaanse lelie of ook wel liefdesbloem (latijns: Agapanthus) genoemd kent zijn/haar oorsprong in Zuid-Afrika.
De ronde bloemtrossen met 80 tot 100 trechtervormige bloempjes kunnen tot 20 centimeter diameter zijn. Elk bloempje heeft een diameter van ongeveer 2 cm diameter. De Afrikaanse lelie staat op een stevige stengel en heeft lange bladeren.
Deze vaste plant met vlezige knolvormige wortels wordt vooral als kuipplant geteeld. Er zijn enkele soorten en cultuurvariëteiten bekend: Agapanthus praecox (syn. A. umbella- tus), A. africanus en variëteiten met witte, purperen of donker blauwe bloemen, en ook een soort met witgestreepte bladeren.


Onderhoud

Deze planten zijn vorstgevoelig. Indien ze afgedekt worden kunnen ze soms een niet te strenge vorst weerstaan.
Ze houden van een goed waterdoorlatende grond met turf en compost. Hierdoor is het een ideale plant voor in een pot of kuip.
In de zomer mag deze plat ruim water gegeven worden, maar dient tevens een goede waterafvoer voorzien te worden. Vermijd een te natte grond.
Extra bemesten wordt best gedaan met samengestelde kamerplantenmest, los het op in het gietwater van de plant. Eén maal per maand mag er op dezelfde manier bemest worden met vogelmest.
Om de planten te laten overwinteren kan je ze best in een pot of kuip zetten op een lichte niet te warme plaats (2°C tot 8°C). In de winter hebben deze planten zeer weinig water nodig.

De gewenste planten afstand is ongeveer 50 tot 60 centimeter.

Enkele Tips

Het opkweken kan best gedaan worden in een kuip of grote pot. De vlezige wortels verdragen het vaak verplanten minder goed. Vermijd tocht en te felle zon voor deze plant. Wanneer de teelt in maart – april begint, dient u deze plant wat meer warmte te geven. Voorzie ook wat verse grond in de bovenlaag van de pot.

Geef water naargelang de groeiontwikkeling, hoe groter de plant hoe meer water hij zal nodig hebben.
Heb je de bloemen graag buiten, dan kan je na half mei de pot in de tuin ingraven. Verpot de plant niet als het niet nodig is. Als de wortels uit de pot gaan komen, is het wél nodig om de plant in een grotere pot of kuip te verpotten.
Als de bloemen afsterven, kan je de stengels tot de grond afsnijden en planten dekken met compost, bladeren en dennetakken.
Vermeerderen kan door te scheuren (TODO: link), na de bloei in de herfst.
In de winter met het gieten wachten tot de grond bijna droog is en goede verluchtig voorzien.