Anemoon

Algemeen

De anemoon (latijnse naam: Anemone) komt in Zuid-Europa en Azië voor. De anemonen familie heeft veel variëteiten. Er zijn er met een gewone verdikte wortel (bv. A.nemorosa) anderen hebben een knol (bv. Anemone blanda, A.coronaria). De laatste (A. Coronaria) is niet winterhard en bloeit in tussen Mei en Juli. Deze bloem bestaat in roze, rood, wit, blauw of purper en krijgt vaak de naam de ‘Caen' of ‘St. Brigid' toegevoegd. Ze heeft bloemen van 4 tot zelfs 8 centimeter diameter. Hebt u het meer voor een winterharde anemoon, dan is de Anemone Blanda een alternatief. Deze heeft lage margrietvormige bloempjes van 3 centimeter diameter in wit, roze of lila, bloeit in maart en zaait zichzelf voort.


Onderhouden

Zet een Anemoon in een doorlatende vruchtbare grond die niet vers bemest is. Als u toch bemest doet u dat best na de bloei.
Een winterdek is bij de A. Blanda nodig als u de knolletjes in november geplant hebt. Zorg dat het winterdek luchtig is met bvb turf & sparretakken.

De gewenste plantenafstand is 5 tot 8 centimeter.

Enkele Tips

De Anemone coronariaknollen worden in augustus gerooid, schoon gemaakt en worden droog bewaard tot de planttijd in maart.
De Anemone blanda blijft vele jaren ter plaatse en is, mooi in combinatie met witte sneeuwklokjes, purperblauwe sneeuwroem, gele akoniet, enz.
Anemone knolletjes waarvan men vreest dat ze reeds een tijd bewaard werden, en ook de verse, mag men een dag in water leggen vóór het planten.
De oogst van de snijbloemen Anemone `de Caen' kan gebeuren als de bloemen in knop zijn en een lichte kleur tonen.
De meeldraden bij de gekeurde A.c. `de Caen' zijn zwart, maar de witte hebben gele meeldraden.