Krokus & Saffraan

Algemeen

De Krokus/Saffraan (lat.Crocus ) is gekend in Europa en Aziƫ. De bloemkelk van de Krokus is 4 tot 6 centimeter en de stengel 10 tot 15 centimeter. De krokus is een zeer bekend knolgewas met een grote keuze. De andere minder bekende soorten zijn ingedeeld in de herfstbloeiende en de lentebloeiende. Enkele voorbeelden van herfstbloeiende krokussen zijn: Crocus speciosus, C. banaticus (syn. C. byzanthinus), C. nudiflorus, enz. De lentebloeiende zijn vooral hybriden, tuinkrokussen die gewonnen werden uit kruising met soorten van o.a. Crocus flavus, C. vernus (syn. C. neapolitanus) en C. chrysanthus (wit, violet, lila, geel, en gestreept).


Onderhoud

Zorg voor een niet te vochtige humusrijke tuingrond.
Op zonnige plaats en ook onder bladverliezende heesters.
Indien noodzakelijk te verplanten: dan rooien als het blad bruin is, knollen opnemen, kraaltjes afnemen en onmiddellijk inplanten op hun definitieve plaats, de kleinste op een afzonderlijk terrein, waar ze na twee jaar bloeibaar worden.
Nooit verse mest gebruiken, steeds goed verteerde mest en compost.
Loof moet op natuurlijke wijze afsterven als reserve-voedsel-leverancier.
Plantafstand: In groepen, onderlinge afstand 5-10 cm.

Tips

Herfstbloeiende C. Speciosus is ook als huisdroogbloeier bekend, waarna de knol in de tuin geplant wordt. Planting in augustus geeft bloei in oktober
Alle krokussen zijn voor rotstuinen en heidetuin, in gazon en bloembakken goed bruikbaar: dit voor zowel de lentebloeiers en de herfstbloeiers.
Krokussen blijven jaren ter plaatse staan.
Voor een mooi effect in groepjes planten.
In ga- zon de blaadjes na de lentebloei Iaten afsterven vooraleer het gazon gemaaid wordt. In de huiskamer kan men krokussen in pot of schaal en op water + keitjes in bloei trekken. Vraag daartoe de grote knolmaat (plant okt.).
De kamercultuur moet in voldoende kou starten. Pot in (okt.) en graaf de potten met 5-10 knolletjes in de tuin (10cm onder de grond), 14-16 weken later, na half januari binnenhalen en als ze 8 a 10cm schot hebben mogen ze in volle kamerlicht waar ze, met veel watergifte, in bloei komen (bloei jan.-feb.)