Sneeuwklokje

Algemeen

Het sneeuwklokje is afkomstig van de europeese contereien. De (lat. Galanthus nivalis) is een van de vroegste bloeiers, zodra wat sneeuw smelt komen de sneeuwklokjes erdoor. Sneeuwklokjes worden veel gebruikt vanwege hun heerlijke (honing)geur. Als vari√ęteiten zijn noemenswaard: G .n. `Flore Pleno' met dubbele bloempjes, G.n. `Flaves- cens' met een gele bladtekening, de G.n. `Reginae-Olgae' is een herfstbloeiende Galanthus, met bloeiontwikkeling voor het blad. De 1 cm grote witte bloemklokjes met groene puntjes hangen aan 10 √†15 cm stengeltjes.


Onderhoud

Meiklokjes hebben weinig aandacht nodig en zijn weinig eisend.
Rijke, vochtige, leemachtige goed gedraineerde grond wordt aanbevolen. Sneeuwklokjes houden van een fris klimaat. Zorg steeds voor een voldoende grote groep planten van 10 tot 20 stuks samen. Eerste jaar beschutten met sparretakken. De gewenste plantafstand is 10 centimeter.

Tips

Als de groep te dicht groeit kunnen de bolletjes na de bloei eens gedund worden en onmiddellijk herplanten (in maart). Dit is de vlotste manier van vermeerderen. Droge bolletjes mogen einde augustus - september geplant worden. In oktober kan men in pot planten voor kamerbloei (maar zet de planten koel !).
De sneeuwklokjes ogen leuk in combinatie met andere kleine bloembollen: blauwe druifjes (Muscari), sneeuwroem (Chionodoxa), winterakoniet (Eranthis), enz.
Overvloedige bloei verschijnt als de planten reeds enkele jaren vaststaan op een ideale standplaats.
Galanthus kan vele jaren ter plaatse blijven ontwikkelen.