(Herfst)tijloos, tijdeloos, droogbloeier, naakte juffer / Coichicum

Algemeen

Deze planten zijn gekend onder verschillende namen zoals (herfst)tijloos, tijdeloos, naakte juffer of droogbloeier. Het zijn gewassen met een vrij grote knot en komt voor in zowel Europa als Aziƫ en Noord-Afrika. De meest bekende zijn de Coichicum autumnale en C. Byzantinum met lilaroze, witte of paarskleurige bloemen die op krokus gelijken. Ze hebben een hoogte van 15-20 centimeter en bloemkelk van 5 cm, ze hebben ook een grof langwerpig blad. De droogbloeier verschijnt in het voorjaar (30 cm hoog).


Onderhoud

Deze bolbloem heeft graag vochtige plaatsen. Om een vlotte groei van de bladeren te verzekeren moet men lichte grond (“frisse, vochthoudende grond”), op de knol brengen. Het blad van de Droogbloeier of Cotchicum kan kleine gewassen verstikken. Zorg er dus voor dat er geen laagbloeiende planten in de buurt staan. En hou de slakken van deze plant af... De gewenste plantenafstand is 20 centimeter.

Tips

De Cotchicum blijft vele jaren ter plaatse. Cotchicum geeft rijke bloei nadat het blad is afgestorven!
De cotchicine is een giftige plant. Zowel bloemen al bladeren zijn giftig.
Tip voor de droogbloeier: de knollen kunnen in augustus of september droog in huis geplaatst worden. Ze zullen zonder water bloemen geven. Na de bloei moeten de bolbloemen dan in de tuin ingegraven worden voor de bladontwikkeling in het voorjaar.
Tip voor de Herfsttijloos: deze bloem kan ook in augustus gepland worden in de tuin om een bloei in september of oktober te hebben.
Knol van de tijloos is niet vergelijkbaar met de knol van de krokus.

Om nieuwe bloeibare knollen te krijgen kunnen de uitlopers van knollen na afsterven van het blad in de zomer worden genomen; na 3 jaar kunnen de bollen bloemen beginnen geven. Groepsplanting is naar het schijnt aanbevolen.