Keizerskroon

Algemeen

De Fritillaria imperiaus (lat.), met 8 cm lange gele, oranje tot rode en bruine hangende klokjes onder een groene kroon boven aan de bloemstengel, verspreidt een onaangename geur door zowel de bol als de bloemen. Keizerskronen groeien uit geschubde bollen die aan de bovenkant van de bol een holte hebben.
Zeer mooi als hoge lentebloeiers tussen lagere lentebloeiende bolgewassen.


Onderhoud

Zorg voor een goed gedraineerde humusrijke tuingrond met turf, geef de keiserskroon geen te natte voeten. Zet de bloembol omwille van de geur niet dichtbij bij een woning. Voorzie na enkele (3-5) jaren een nieuwe standplaats. Op vorstplaatsen enige winterbe- schutting met bladeren en takken voorzien. De gewenste plantenafstand is: 25-30 centimeter.

Tips

De bollen kunnen best op hun zijkant in de grond worden gepland om te voorkomen dat er water in het holle hart zou blijven staan en rot veroorzaakt.
Ze starten op sommige plaatsen moeilijk, maar eens de Fritillaria aan de groei is, ontstaat een stevige uitgroei.
Bij een wijziging van de standplaats kan u best de planten verdelen in september of oktober om deze dan onmiddellijk te herplanten.
Van augustus tot september kunnen klisters aan de bollen weggenomen worden. Deze kunnen opgekweekt worden tot jonge plantjes (in bakken of potten) en de bollen zullen na 4-5 jaar bloeien.
Er wordt gezegd dat de keizerskronen (in sommige gronden) mollenverdrijvend zou zijn omwille van het verspreiden van de onaangename geur.
De verwante soort Fritillaria persica is een soort met purperen klokjes langs de stengel van 30-80 cm lengte. Minder bekend maar zeer fraai van vorm.