Cyclaam, alpenviooltje, varkensbrood
Algemeen
De oorsprong van het alpenviooltje (synoniemen: varkensbrood of cyclaam) is de europeese kaukasus (Turkije). De plant staat in de homeopathie bekend om het reguleren van de de menstuele cyclus, het zou ook helpen tegen ernstige hoofd-, huid- en spierpijnen.
Er bestaan de kamerplanthybriden van Cyclarnen persicum (knol 5-6 cm, bloem 5-8 cm); en de tuinbloeiers als de lentebloeiende Cyclarnen courn, en de herfstbloeiende Cyclarnen europaeurn of C. purpurascens, C. hederifoliurn.
Bloempjes hebben een diameter van 0,5 cm en bestaan in allerlei kleuren zoals roze, wit, rood, lila, enz...
Het alpenviooltje heeft ronde groene blaadjes, soms met tekening, en aan de onderkant purperrood, deze verschijnen uit knolletje van ong. 5-8 cm.
Onderhoud
Gebruik voor de kamerplanten potgrond
Zorg voor een humusrijke frisse, vochthoudend grond. Zorg dat voor een goede afwatering. Ideaal schijnt een met bladgrond, met leem en wat kalk.
Beschut de plant tegen felle zon.
Afdekken met bladeren en takken is nodig tijdens een harde vrieswinter. Alpenviooltjes (of varkensbrood) blijven vele jaren ter plaatse staan.
Plant ze in groepjes onder bomen, heesters, enz.
Verijk de bodem elk jaar (als voeding) met een laagje turf en bladgrond (2-3 cm).
Plantafstand: 10-15 centimeter.
Tips
a. Tuincyclamen:
De lentebloeiende C. coum heeft bloempjes die een vlakke-platte vorm hebben, overvloedige bloei na 2-3 jaar, en bloeien zeer vroeg (febr.-maart). Blad en bloem verschijnen samen.
De herfstbloeiende Cyclamens hebben wat langere bloemstengels; de bladeren kunnen veranderen van vorm en kleurtint. De C. courn ssp. caucasicurn (syn. C. europaeurn) is herkenbaar aan de grote platte knol, aan de onderzijde geen en aan de bovenzijde alle wortels (bloeit juli-sept.); C. purpurascens, met beworteling langs de buitenranden, heeft aangenaam geurende rode bloemen. Deze cyclaam is volledig winterhard (bloei aug.-nov.).
b. Kamercyclamen:
Van de kamerplant kennen we de hybriden van C. persicum. Opkweek uit zaad door gespecialiseerde telers. In huis hebben we diezelfde potcyclaam met knol, in een potgrondmengsel met tuingrond. Bij verpotting de knolbovenkant gelijk houden met het grondniveau. Kamercyclaam op lichte, matig warme plaats in huis en water geven in schaaltjes, het staande water dat niet opgetrokken werd gieten we weg.
Overhouden is mogelijk: na de bloei minder water geven als de bladeren afgestorven zijn.
In het hart van de planten nooit water geven (verhoogd de kans op rotting). Een maandje zomerrust geven op een frisse plaats. Knol uit de pot nemen en verpotten in grotere pot. Vruchtbare potgrond met wat tuingrond gebruiken. Na een maand rust kan de huiskamergroei herbeginnen (juni). Ze bloeien in de wintertijd en rusten in de zomer!
Slechts kamerplantenmest toedienen als de plant zich goed ingeworteld heeft.